rok założenia 1989
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w każdym domu. Spędzamy w niej dużo czasu, bo to właśnie tutaj
przygotowujemy codzienne posiłki i specjały, których wykonanie często wymaga czasu i odpowiedniego
zaangażowania. Jednak nie tylko gotujemy w niej, ale też rozmawiamy, odpoczywamy i po prostu dobrze
się bawimy. Przepisów na dobrze wyposażoną kuchnię jest wiele – a składniki każdej z nich to
przemyślane decyzje. Oto kilka wskazówek do przestrzegania przy projektowaniu kuchni.
Wielkość i wysokość przestrzeni kuchennej wyznacza zakres projektu. Zupełnie inaczej można
zaplanować układ, gdy powierzchnia jest mała lub prawie „mikroskopijna” inaczej np. gdy mamy 15m2.
W przypadku gdy pomieszczenie jest niewielkie, prawdopodobnie jedynie kuchnia do zabudowy da
możliwość wykorzystania całej przestrzeni. Jednak zastanówmy się, czy nie możemy jej powiększyć np.
o zburzenie ściany (jeśli nie jest nośna). Lub przynajmniej usunąć ścianę z framugą i drzwiami tak, aby
wykonać duży otwór wejściowy do pomieszczenia. Dzięki temu otrzymamy dodatkowe miejsce np. do
przechowywania lub na stół.
Najczęściej spotykane układy kuchni to: litera L, litera U, kuchnia z wyspą, kuchnia dwurzędowa oraz
kuchnia jednobiegowa (bardzo często spotykana w salonach z aneksami kuchennymi). Kuchnia
modułowa PRO-LINE Bielsko Biała to najlepszy wybór w przypadku gdy mamy tylko jedną linię szafek.
Gotowe meble do kuchni obecnie są oferowane w dużym wyborze: szerokości, kombinacji szafek z
szufladami, szybami lub rozwiązań typu cargo itp. Każdy z wymienionych kształtów kuchni ma swoje
zalety, które w każdym przypadku należy zmaksymalizować.
Niezależnie od kształtu kuchni, projektując ją, należy pamiętać o następujących strefach: mokra (zlew,
zmywarka), gorąca (kuchenka, piekarnik), zimna (lodówka plus zamrażarka, jeśli jest), miejsce do pracy
na blacie i miejsce do przechowywania. „Trójkąt pracy kuchennej”, czyli przestrzeń między zlewem,
kuchenką i lodówką, w której urządzenia są rozstawione w odległości 120-210 cm zapewnia niezbędną
wygodę w korzystaniu z pomieszczenia.
Te dwa podobne pytania nie są identyczne. Są gospodarstwa domowe, w których jedna osoba
przygotowuje posiłki dla kilku, a nawet kilkunastu osób. Są też takie, w których wszyscy, czyli
członkowie rodziny i goście, wspólnie współpracują przy przygotowywaniu potraw, nakrywaniu do stołu
i sprzątaniu po jedzeniu.
Dlatego projektując idealną kuchnię, musimy przewidzieć i zapewnić zarówno wygodną przestrzeń do
pracy dla wszystkich osób, które tam pracują jednocześnie, jak i miejsce do przechowywania żywności,
zastawy stołowej, sztućców, tekstyliów kuchennych itp.
Maksymalizacja ilości miejsca do przechowywania
Ponieważ kuchnie nie zawsze są ustawione w linii prostej, często jest w niej martwa przestrzeń.
Wykorzystajmy w pełni szafki narożne i inne nieużywane miejsca dzięki niestandardowemu schowkowi
lub szafkom z obrotowymi półkami. Postarajmy się wykorzystać każdy zakamarek – prawdopodobnie nie
będziemy mieli większych problemów z ich wypełnieniem.
Pokochajmy organizery do szuflad, aby stworzyć miejsce dla każdego z przyborów kuchennych.
Pojemniki na akcesoria kuchenne, stojaki na przyprawy, na talerze lub pokrywki bardzo ułatwiają
rozmieszczenie rzeczy w szufladach. Ich indywidualne przegródki zachęcą do odłożenia wszystkiego na
swoje miejsce po każdym użyciu.
Pierwsze wrażenie jest po wejściu do kuchni, więc utrzymujmy blaty w czystości. To robi ogromną
różnicę, gdy nie widzimy rzędów urządzeń na blacie. Dodatkowo ukryte sprzęty zwalniają miejsce na
prace przygotowawcze podczas gotowania lub pieczenia. Kuchnie pod wymiar Żywiec, oferują więcej
możliwości wykonania takich rozwiązań. Przykładowo można zaprojektować urządzenia w szafce do
przechowywania z drzwiami podnoszonymi do góry lub z wysuwaną półką.
Posiadanie oddzielnej wysuwanej szuflady na śmieci, recykling i kompost to najlepszy sposób na
zagospodarowanie śmieci. Bardzo często zapominamy o segregacji w projekcie planując tylko jeden kosz.
Jednak przy obecnych przepisach, kilka pojemników ułatwia rozdzielenie śmieci. Użyjmy różnych
kolorów, aby odróżnić każdy pojemnik lub oznaczmy każdy pojemnik na jego pokrywie.
Projekt kuchni powinien być dostosowany do twoich potrzeb. Często używane przedmioty muszą być
obok siebie w łatwo dostępnych miejscach. Takie postępowanie zwiększy funkcjonalność i wydajność
kuchni, ponieważ nie będziemy musieli spędzać całego czasu na bieganiu.
Pamiętajmy, że nie wszystkie osoby korzystają ze swoich kuchni w ten sam sposób, więc upewnijmy się,
że przestrzeń działała dla nas, a nie jest kopią z katalogu.
Ostatnie posty
Stosujemy pliki „cookies”, aby móc dopasowywać treści do Państwa preferencji i zainteresowań, a także w celu prowadzenia badań i analiz Państwa potrzeb. Więcej o tym oraz o możliwościach zmiany ich ustawień w przeglądarce dowiesz się w linku Polityce Prywatności.